Landsbyggare är ett koncept som föddes på Höga Kusten i Sverige, som nu förs till Österbotten. Syftet med konceptet Landsbyggare är att stärka den positiva bilden av Österbottens landsbygd. Men varför just nu?
Per Schlingmann och Kjell A Nordström konstaterar i sin bok Momentum: vad krig, klimatkris och virus förändrar, att vi lämnar en värld som präglas av stordrift, globalisering och enhetlighet och kliver in i en värld där klimatomställning, säkerhet, det lokala, mångfald och berättelser dominerar. Vi lämnar globaliseringen, likformigheten och storheten bakom oss. Lokaliteten stärks, den är mer konkret och mer intressant. Fler ser behovet av att skapa en identitet kring det lilla hyperlokala sammanhanget.
På tal om det hyperlokala så experimenterar fler kring den nya byn och livet på landet. Den moderna byn är uppkopplad, har drönarleveranser av paket, obemannade butiker med de viktigaste livsmedlen, smarta energikällor, möjlighet till odling och elbildelningstjänster. Urbana element adderas till landsbygden och rurala element flyttar in i staden.
Konsumtionsmönster håller också på att omdefinieras. Trendrapporten 2023 konstaterar att det hemstickade plagget blev årets julklapp och manifesterar sökandet efter trygghet, gemenskap, återbrukat och hemmagjort. Fler satsar på mat eftersom vi trots lågkonjunktur alltid har ett behov av mat. Innovationsgraden inom alternativ till kött är fortsatt hög, men också inom odlingen av grödor som tål vårt förändrade klimat.
Bristen på verkliga bilder av landsbygden skapar en osann bild av hur livet på landsbygden verkligen ser ut.
Pandemin gav upphov till en landemi, dvs. migrationen till landet ökade tack vare möjligheterna till distansarbete. Många upplever att deras livskvalitet har förbättrats när det är möjligt att leva nära naturen. I och med den tekniska utvecklingen är arbetsplatsens läge är inte längre avgörande för valet av bostadsort, utan andra värden kan prioriteras. På landsbygden finns rymd, lugn och man är nära naturen. I bästa fall bygger det en känsla av gemenskap och ger möjligheter att öka självförsörjningen.
Med dessa synpunkter i åtanke erbjuder landsbygdsområdena många möjligheter, men det behövs människor som kan dra nytta av möjligheterna och också erbjuda de tjänster för invånarna som kräver tjänsteleverantörer och företagare. Vår roll i projektet Landsbyggare är att uppmuntra, inspirera och visa goda exempel på hur du kan leva ditt eget liv och göra ett meningsfullt arbete på landsbygden. Vi vill använda berättelser för att uppmuntra fler människor att se landsbygdens potential och förverkliga sina drömmar.
Samtidigt vill vi också utmana det bildspråk som landsbygden ofta skildras med. Googlar man ordet landsbygd får man massor av bilder på åkrar, röda lador, kor eller grusvägar. Landsbygden framstår enbart som en bondes arbetsplats och man glömmer att det finns många olika typer av landsbygdsområden och att många andra människor också bor där. 95% av Finland är landsbygd och cirka 1,6 miljoner människor bor där permanent, och mer än 2 miljoner människor tillbringar sin fritid där.
Bristen på verkliga bilder av landsbygden och dess befolkning skapar en osann bild av hur livet på landsbygden verkligen ser ut, vilket blir ett hinder för utveckling. Landsbyggare vill lyfta fram en positiv, innovativ och levande landsbygd.
// Kirsi Tikkanen, Landsbyggare och kommunikationschef i projektet Landsbyggare
0 kommentarer