Malin Timmerbacka är mångföretagare från Terjärv
Mitt i den lilla byn Terjärv ligger en affärsbyggnad med nyrenoverade färgglada möbler i skyltfönstren. På fönstret finns en logo där det står VonMööpeli. Här och där står stolar och väntar på att bli omklädda eller ytbehandlade. Några renoverade möbler står och väntar på köpare. Malin Timmerbacka visar en fåtölj från 1970-talet och några tygalternativ till den.
– Här är några favoriter, men jag har inte kunnat bestämma mig för vilken jag ska välja.
Malin arbetar även med två andra kvinnor, Evalis Sundkvist och Theresa Särs. De har företaget Elsa möbler & Interiör, som har lokaler i en gammal snickarverkstad i Kronoby.
– Av överskottsmaterialet har vi bland annat gjort handdukshängare och sytt bältesväskor, Malin presenterar de nya produkterna.
Företaget arbetar med att renovera och klä om gamla möbler, snickeriarbeten och måttbeställda möbler.
-Vi är rejält trötta på nutidens fast furniture och försöker belysa nyttan av att ta tillvara det som finns.
Företaget strävar efter att använda produkter och material som är så miljövänliga som möjligt och att utnyttja alla material.
– Av överskottsmaterialet från möbelrenoveringar och snickeriarbeten har vi bland annat gjort handdukshängare och sytt bältesväskor, Malin presenterar de nya produkterna.
Gamla möbler till
offentliga utrymmena
Malin berättar att hon alltid varit fascinerad av gamla föremål. Hon älskar att känslan i händerna av att arbeta med trä eller hitta på något nytt till en gammal möbel.
– Att köpa nytt är ofta billigare, men att klä om gamla eller ärvda möbler är en miljögärning. Den största anledningen för många att renovera en möbel är dess affektionsvärde och de minnen man vill bevara.
Det låga priset på möbler betyder ofta att de inte är gjorda för att hålla. Malin hoppas att hushållsavdraget även ska gälla för renovering av gamla möbler.
-Om Finland vill vara koldioxidneutralt år 2030 är detta ett möjligt sätt att minska konsumtionen. Förhoppningsvis kommer återvunna möbler även att bli vanligare att använda i offentliga utrymmen eller i företagsinredning.
Kvinnorna utvecklar
idéer tillsammans
Största delen av verksamheten är koncentrerad till Kronoby, men man kan stanna till vid VonMööpeli för att köpa sybehör, tyg eller byta dragkedja så att man inte behöver åka längre.
I företaget med tre kvinnor blomstrar kreativiteten, men ansvaret delas också. Som förälder i en barnfamilj är det bra att kunna vara flexibel om det behövs. Malin har också ett annat företag som erbjuder tjänster för att skapa innehåll. Hon tycker att det är viktigt att nätverka och lära känna andra företagare.
– Jag är sekreterare för Kronoby företagare och Evalis är vår ordförande. Det är lätt att utveckla idéer vidare. Under våren hade vi till exempel en pitchkväll för kvinnliga företagare, där de kunde presentera sina idéer och få råd och coachning av andra kvinnor.
Ingen orsak
att flytta bort
För Malin har det aldrig funnits något annat alternativ än att vara företagare på landet. Hon prövade på att ha en butik inne i stan.
– Men närheten till arbetet och barnen är viktigt för mig. Att kunna komma hem till lugnet gör att hjärnan återhämtar sig optimalt och man har energi för nya idéer och utveckling. Kundunderlaget är oftast större i städer men med hjälp av sociala medier är det möjligt att nå ut till många kunder fastän man bor på landet.
Malin bor med sin man och tre barn i ett gammalt trähus med fönster ut mot sjön. Hon har tre hönor som går fritt på gården. Malin tycker att det är avslappnande att följa dem.
– Jag älskar att bo på landet och i min hemby. Jag vill visa mina barn vad som är möjligt här. Här finns möjlighet till spännande och kreativt arbete, sociala relationer och här finns bra service och naturen inpå knuten. En kopp kaffe och beundran av landskapet gör mig glad, man behöver inte ens resa någon annanstans härifrån.
text och foto: Kirsi Tikkanen
0 kommentarer