Landsbygden lever, förändras och anpassar sig för att möta de utmaningar och möjligheter som samhället den dagen erbjuder. Trots nedläggning och centraliseringsbeslut står landsbygdens viktiga grundpelare kvar. Där finns drivet, företagsamheten och gemenskapen består. Även om serviceutbudet kan förändras drastiskt bebos byarna också framöver av lösningsorienterade landsbyggarna.
Precis som staden genomgår landsbygden förändringar. Nostalgibilder från förr och barndomsminnen ersätts av nya verksamhetsmodeller och tillvägagångssätt. Det är en naturlig del av utvecklingen, och bilden av landsbygden behöver inte stanna i det förflutna.
Men låt oss leka med tanken om hur framtidens landsbygd kan se ut. Det är upp till oss att forma den, att bestämma vad som utgör ett gott liv på landsbygden. Drömmen om att någon kommer och återupplivar nedlagda tjänster och förbättrar det som förfaller är en önskan som
uppfylls när nya krafter är beredda att satsa. Men vi behöver inte sörja det som inte längre är som förr. I stället välkomnar vi nya verksamheter och möjligheter. Matbutiken kanske aldrig öppnar igen, men när gårdsbutiker öppnar för säsongen gläds vi extra mycket.
Då avstånden är längre ökar vår kreativitet och behoven vägs en extra gång. Ett argument som fungerar när vi talar om konsumtionsvanor men låter snarare brutalt om vi talar vård. Ett smalare utbud bidrar till hållbara val, bruksvaror, kläder och möbler roterar och byter ägare lokalt, större redskap lånas i grannskapet och på kvällskurser lärs reparationens ädla hantverk ut.
Utbudet av lokala tjänster förändras i takt med kundernas ändrade beteende och behov, men landsbygden kan fortsättningsvis erbjuda det som är viktigt för dess invånare. Digitala lösningar kan ersätta stängda kontor, och de tomma utrymmena kan bli nya mötesplatser för gemenskap och kultur. Framtidens landsbygd bosätts av drivna landsbyggare som aktivt väljer livsstilen, yrket, utrymmet eller gemenskapen som landsbygden möjliggör.
Frågan om vem som bestämmer och påverkar hur landsbygden formas är komplex. Det är en fråga för både de som bor där och beslutsfattarna. Gemenskapen och stödnätverken spelar en viktig roll i att forma framtidens landsbygd. När människor arbetar tillsammans och stöttar varandra blomstrar landsbygden.
// Nora Backlund specialsakkunnig för landsbygdspolitiska KEHÅ-nätverket /Svenska lantbrukssällskapens förbund
0 kommentarer